Categoriile de alimente

Principalele categorii de alimente sunt reprezentate astfel:

I. PROTEINE: alimente care contin materie proteica in proportie de 15% sau mai mult;

  1. Proteine Concentrate: carne, peste, carne de pasare, oua, lapte, branza;
  2. Proteine usoare: nuci, fasole, mazare, produse de soia, avocado, cereale integrale;

II. CARBOHIDRANTI: alimente care contin amidon si/sau zaharuri in proportie de 20% sau mai mult;

  1. alimente bogate in amidon: arahide, banane, cartofi, toate pastele fainoase, orez, paine, prajituri, placinte, cereale rafinate, etc.
  1. Zaharuri: zahar integral, nerafinat sic el din trestie de zahar cruda, fructoza, miere, sirop de artar, fructe dulci, uscate (curmale, stafide, smochine si prune uscate);

III. GRASIMI: uleiuri animale sau vegetale;

  1. animale: unt, smantana, untura, seu, carne grasa;
  2. vegetale: ulei de masline, de soia, de floarea soarelui, de susan, de sofran, de porumb si toate uleiurile de nuci;

IV. LEGUME: salata verde, telina, varza, broccoli, spanac, fasole verde, castraveti sparanghel, ceapa, vinete gulii, napi, praz, dovlecei, pastai, ardei gras, ridichii, morcovi, bame, anghinare, masline, etc.

Exceptii: cartofii se comporta ca alimente bogate in amidon, rosiile au rol de fructe acide;

V. FRUCTE:

  1. Fructe acide: portocale, grapfrut, lamai verzi, lamai, fructe de padure, merisor, ananas, rosii;
  2. Fructe semiacide: mere, pere, piersici, cirese, struguri, caise, nectarine, prune, etc.

VI. PEPENII: pepene verde, cantalup, varietati de pepene galben, papaya, etc.

Pepenii nu sunt inclusi in categoria “Fructe” de mai sus, acestia trebuie intodeauna consumati separat pentru o digestie si o absorbtie optime.

In urmatoarea postare vom vedea cum trebuie sa combinam corect alimentele in functie de categoria in care se incadreaza pentru a ne usura digestia si pentru a ne asigura o obsorbtie optima a mineralele, enzimelor si vitaminelor continute in acestea.

Sursa: „TAO pentru sanatate, sex si longevitate”, de Daniel Reid (Editura POLIROM, ISBN 973-46-0023-0)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ligia Pop

Autor, Raw Chef, Consultant Nutriție

%d blogeri au apreciat asta: